Kultur i rörelse är en bra beskrivning på Skånes Dansteater som varje år bjuder malmöborna på ett större antal magiska dansuppsättningar. Platser för dansteaterns uppsättningar varierar och du kan uppleva dans på institutionens egna scen “Dockan”, men också på andra anrika platser runt om i Malmö Stad. Ett exempel är vackra Malmö Opera där Skånes Dansteater ofta sätter upp sina större dansuppsättningar som består av mästerverk inom balett. Dansensamblen turnerar dessutom i både Sverige och utomlands.
Skåne Dansteaters historia
Som fristående dansinstitution kan Skåne Dansteatern stoltsera med att vara Sveriges största. Ansvariga för verksamheten som sådan är Region Skåne samt Malmö Stad – vilket i praktiken innebär att det är Malmöborna själva som äger Skåne Dansteater.
Året var 1995 när Skånes Dansteater blev en fristående dansinstituion för första gången – detta efter totalt sett fyra decennier fyllda av opera, musikaler och klassisk balett som en del av Malmö Stadsteater. Det var med andra ord tid för att låta dansen verka fritt på egen hand och den starka drivkraften inom verksamheten har genom åren har resulterat i många spännande uppsättningar.
Syftet med Skåne Dansteater är att sätta upp kulturella dansevent för att främja, stärka och utveckla regionens danskultur. Att engagera unga och barn i verksamheten är också ett viktigt inslag och ett ständigt aktuellt tema på Skåne Dansteaters agenda. Även om vissa uppsättningar är mer nischade än andra är huvudsyftet att skapa en typ av upplevelse som uppskattas av den breda publiken – det vill säga alla Malmöbor.
Andra projekt
Även om det är dansen som är i fokus hos Skånes Dansteater bjuds det också på andra typer av projekt utöver dansuppsättningarna. Du kan exempelvis ta del av dansworkshops med syftet att introducera danskulturen även hos de Malmöbor som tidigare inte varit i kontakt med denna typ av aktivitet. Föreläsningar och seminarum sker också titt som tätt hos Dansinstitutet. Är du intresserad av att veta vilka event som det går att ta del av just nu kan du med fördel ta en närmare titt på Skåne Dansteaters egna hemsida. Där finns det spikade programmet presenterat och du kan dessutom läsa närmare om varje enskilt event eller uppsättning.
Dansare, koreografer och konstnärlig ledare
Skånes Dansteater är en internationell arbetsplats där runt 15-talet dansare från olika platser i världen är heltidsanställda. Ibland uppträder de på scen, andra gånger är de ansvariga för olika workshops och mellan varven även engagerade i olika typer av samarbeten och projekt.
När det kommer till koreografer varierar antalet beroende på vilka uppsättningar som är planerade och vilka projekt som Skånes Dansteater valt att satsa på. Samarbeten sker med svenska, nordiska och internationella koreografer.
Åsa Söderberg har varit konstnärlig ledare och VD för Skånska Dansteatern sedan 2007. Hon har en bakgrund som dansare och även pedagog och har totalt sett en 30-årig erfarenhet inom svensk dans. Från och med sommaren 2019 tar Mira Helenius Martinsson över rollen från Söderberg efter mer än tio år som danschef för Norrdans och Dans Västernorrland. Under de senaste nio åren har Helenius Martinsson dessutom varit styrelseledamot påKungliga Operan.