Malmö Stadsteater är en av Sveriges främsta stadsteatrar och bjuder på runt 15 årliga produktioner. Teaterns pjäser och uppsättningar speglar både klassiska mästerverk och mer modernt inom kultur och teater. Totalt sett finns det tre olika scener på Malmö Stadsteater och det finns en skara skådespelare som är fast anställda på teatern. Nuvarande teaterdirektör för Malmö Stadsteater är Kitte Wagner.

Historiska epoker för Malmö Stadsteater

Från 40-talet fram till 90-talet bjöd Malmö Stadsteater på allt från dramatiska uppsättningar till musikaliska upplevelser. År 1993 kom dock namnet på Malmös största teater att gå i graven när istället tre nya bolag inom kultursfären bildades; Malmö Dramatiska Teater, Malmö Musikteater samt Skånes Dansteater. Tretton år senare lämnade Malmö stad över rodret för Malmö Opera och Skånes Dansteater till Region Skåne – något som innebar att det endast fanns en malmöitisk teater helt ägd av malmöborna själva. 2008 kom därför Malmö Dramatiska Teater att återta sitt ursprungliga namn: Malmö Stadsteater.

 

Stadsteaterns olika scener

På Malmö Stadsteater finns det totalt tre scener där “Hipp” är huvudscenen; den är belägen på Kalendegatan mitt i Malmös centrala delar. Det är på den här scenen de större uppsättningarna tar plats och detta sker under den anrika cirkuskupolen som hängt med från nöjespalatset 1899.

Intiman är säkert ett namn som klingar bekant i många läsares öron – det är nämligen en av Sveriges kanske mest omtalade scener. Totalt får 200 besökare plats i teatersalongen och det unika med Intiman är närheten mellan scen och åskådare.

Malmö Stadsteaters minsta scen kallas för Studion och går att hitta allra högst upp i Hipp-scenens hus. Det är här all verksamhet för skolor och den yngre generationen av malmöbor sker. Olika typer av pedagogisk verksamhet pågår i Studion med syftet att främja ungars kulturintresse på varierade sätt.

Missa inte detta på Malmö Stadsteater

Just nu pågår en hel del spännande uppsättningar att ta del av på Malmö Stadsteater. Såhär i jultider är exempelvis “Karl-Bertil Jonssons Julafton” på Hipp-scenen en utmärkt uppsättning för hela familjen att besöka. Tage Danielssons härliga julsaga är här igen och kommer garanterat ge dig en fin julstämning.

Ett tips för skolor är “Paranoid Park” på Studion som handlar om den 16-åriga skejarkillen Alex som liksom andra tonåringar har det tufft med olika problem i livet. En uppsättning med fart och fläkt som samtidigt har ett tydligt budskap i sin handling.

På Intiman går just nu Johannes Wanselows helt egna uppsättning “Jag, mig själv och …” – en monolog som kombinerar stand-up, show och personliga bekännelser. Monologens inspiration hämtas från Wanselows sökande efter sin iranske pappa. Frågan han önskar få svar på är “Hur kunde du lämna mig?”.

Kulturkompis

Malmö Stadsteater är en typ av samhällsorgan i Malmö som i hög grad främjar att förena malmöbor genom att låta kulturen förmedla gemenskap. Ett projekt som drivs av Stadsteatern tillsammans med Studieförbundet Bilda är “Kulturkompis” där nyanlända och svenskar i Malmö får gå på kulturella event tillsammans. Det kan vara allt från konserter och bio till museum och konstutställningar. När människor får uppleva kultur tillsammans öppnas dörren för spännande samtal och nya relationer.