I närmare ett decenium har Moderna Museet varit etablerat i både Stockholm och Malmö. I Malmö går det att hitta i John Smedbergs anrika byggnadsverk från tidigt 1900-tal. Museet i Malmö är en slags tillbyggelse i modern stil med en kontrastfull orange färg; det är Tham Videgård Arkitekter som signerat byggnaden. Moderna Museet är en av Europas främsta kulturhallar för modern- och samtida konst och räknar med en anrik samling av verk från 1900-talet fram till nutid.

Moderna Museet i Malmö

På Moderna Museet i Malmö väntar ett självständigt program när det kommer till vilka utställningar besökare kan ta del av. Här bjuds det på verk från samtidens stora konstnärer i en kombination av modern samt klassisk genre. Du hittar dessutom alltid ett pedagogist program i nära anknytning till den aktuella utställningen som passar både små- och större barn. Därutöver sker ett aktivt arrangemang kring de årliga utställningarna Moderna Museet i Malmö erbjuder.

Som verksamhet bedrivs museet som en statlig myndighet med ett nationellt ansvar för samhället: Moderna Museet ska samla, bevara, visa samt förmedla kultur inom genren modern- och samtida konst. Det finansiella ansvaret delas mellan Malmö Stad, Region Skåne samt den svenska staten, i skrivande stund är statsanslaget på fem miljoner kronor. Malmö Stad låter museet bedriva verksamhet i hyresfria lokaler och Region Skånes bidrag ligger på cirka sex miljoner kronor.

Blandad repertoar

Oavsett om du har en förkärlek för en viss bestämd typ av konststil inom modernismen är Moderna Museet en upplevelse för alla. Hit kan Malmöbor komma för att ta del av klassiska konstutställningar likväl som av mer nischade utställningar som den pågående uställningen av tyska Rosemarie Trockel med namnet “The Same Different”. Det är en samlad summering av Trockels trettioåriga konstproduktion som innehåller även nya skapelser. Hennes unika förmåga att på ett kristiskt sett granska konsten, könsroller och samhället utifrån ett knivskarpt men ändå humoristiskt perspektiv har gjort Trockel till en av konstvärldens mest egensinnade kreatörer. Utställningen som går att besöka på Moderna Museet i Malmö just nu, andas experiment och överraskning – Trockel kombinerar allt från rörlig bild till stora installationer.

Medlemskap hos Moderna Museet

Ett tips för konstintresserade Malmöbor eller dig som är på besök i staden är att köpa ett medlemskap hos Moderna Museet. Det ger dig nämligen helt gratis inträde till Moderna Museets utställningar i Malmö och Stockholm samt till en rad andra spännande sevärdheter som Nationalmuseum och Arkitektur och Designcenter för att nämna några. Du har dessutom gratis inträde på diverse norska konst- och museihallar som Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Henie Onstad Kunstsenter samt Nasjonalmuseets alla avdelningar.

En medlemstidning med tre årliga utgivelser erbjuds också medlemmar. Den innehåller intressant läsning om allt från vernissage till djupgående artiklar om olika utställningar. Tisdagsklubben är ett evenemang på Moderna Museet med spännande program i form av bl a ateljébesök och föreläsningar som medlemmar får delta gratis i.

Vernissageinbjudningar är ett annat stående inslag för Moderna Museets medlemmar och innebär att du får chansen att uppleva riktiga vernissage. Det arrangeras också konstresor för medlemmar samt erbjuds mängder av gynnsamma rabatter i museets butik och restaurang. Man får även utställningskataloger.