Malmö Konsthall är en av Nordeuropas främsta uställningssal för den samtida konsten för vilken Klas Anshelm har tagit fram de arkitektoniska formerna där öppen yta kombineras med ett otroligt bra ljus. Konsthallen öppnades för allmänheten 1975 och blev renoverad närmare två decennier senare.

Syftet med Malmö Konsthall

Som en av Sveriges främsta konsthallar för den samtida konstgenren är Malmö Konsthalls uppgift att presentera och belysa såväl internationell- som nationell konst. Detta inkluderar så väl klassiska mästerverk inom modernismen till mer moderna och aktuella konstexperiment. Här på Malmö Konsthall har Malmöbor under åren kunnat ta del av allt från van Gogh och Miró till nordiska formgivare som till exempel skulptören Siri Aurdal – en norsk skulptör som skapar konst genom att förena olika estetiska former med social interaktion.

 

Imponerande arkitektur

Klas Anshelm, skapare av Malmö Konsthall är en arkitekt och konstnär som dessutom skapat delar av Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet. Hans konstrum i Malmö präglas av ett fantastiskt ljus tack vare ett höjdvarierande tak fyllt av 550 ljuskupoler. I övrigt är materialen en kombination av betong och trä i ljusa toner samt kontrastvänliga aluminiuminslag. Det sägs att det var den franska skulptören Constantin Brancusis som inspirerade Anshelm i hans konstruktion av Malmö Konsthall. Konstnärer som ställer ut sina verk i den här konsthallen kan förvänta sig ett optimalt rum både när det gäller ljus- och ljudsättning, ytdistribution och estetik.

Renoveringen av konsthallen

Närmare två decennier efter invigningen av Malmö Konsthall renoverades den år 1994 för att bygga samman själva utställningshallen och Hantverkshuset. Detta gav rum för nya avdelningar som bokhandel, restaurang, auditorium, barnverksamhet samt ett mindre utställningsrum uppkallat “Mellanrummet”. På så sätt kunde Malmöbor bjudas in till att inte bara njuta av konstnärliga utställningar utan dessutom ta del av olika kulturella arrangemang i konsthallen. Filmvisning, musikframträdanden, föreläsningar och poesievent är några av de kringarrangemang som erbjuds med syftet att främja konstutveckling i regionen. Idag har Malmö Konsthall närmare 200 000 årliga besökare.

Bokhandeln

I Malmö Konsthalls bokhandel finns den egna produktionen av affischer, kataloger samt vykort och även ett större utbud av böcker samt kataloger inom konst. Du hittar titlar från både nationella- och internationella förlag, institutioner och museer. Den fotointresserade kan också ta där del av intressant läsning liksom besökaren som gillar design. En mindre sektion finns även för dvd-filmer och skönlitteratur från mindre förlag.

Kommande utställningar 2019

Det nya året bjuder på många spännande inslag på Malmö Konsthalls agenda. “Speed II” som är utställningens senaste verk är ett resultat av två individers olika tankesätt i ett gemensamt skapande präglat av både samarbete och ett ständigt tvivlande. “Speed II” går att uppleva på Malmö Konsthall från mitten av mars fram till slutet av maj 2019.

Under sommaren 2019 bjuder Malmö Konsthal på en annan intressant utställning som till mycket kan kategoriseras som ett verk inom den moderna experimentella konstformen. Utställningen grundar sig i frågan huruvida tre helt obekanta konstnärer från skilda bakgrunder kan mötas och enas i sitt skapande. De tre konstnärerna i denna utställning är Ana Jotta, Joëlle de La Casinière samt Anne-Mie Van Kerckhoven och den äger rum från mitten av juni fram till slutet av augusti.